Cukier jest najtańszy od prawie 3 lat

Na nowojorskiej giełdzie w połowie maja 2013 roku tona surowego cukru z dostawą na lipiec tego roku kosztowała blisko 373,7 USD. Natomiast za tonę białego cukru z dostawą na sierpień w Londynie należało zapłacić 477,6 USD.

Cukier jest najtańszy od prawie 3 lat
W związku z tym cukier surowy potaniał odpowiednio w relacji tygodniowej o 3%, miesięcznej o 5%, rocznej o 18%.

W przypadku cukru białego to zniżki o 2% w ciągu tygodnia, o 6% w obrębie miesiąca oraz o 17% w ujęciu rocznym.

W rezultacie cukier jest najtańszy od prawie 3 lat.
 
Główną przyczyną tak sporych obniżek jest zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Kampania już ruszyła i jej tempo wskazuje na bardzo dobre wyniki. Większa niż oczekiwano ma być także produkcja tego surowca w Meksyku i Tajlandii.
 
Ponadto za przeceną przemawiała też realizacja majowego kontraktu terminowego na cukier surowy w Nowym Jorku, która przekroczyła 1,4 mln ton (najwięcej od 30 lat!) oraz umacniający się dolar. Najprawdopodobniej tak spora ilość cukru na rynku zostanie skierowana przede wszystkim do Azji i na Bliski Wschód wpłynie na spadek cen tego surowca.
 
Aktualnie realnym scenariuszem są dalsze obniżki notowań cukru, ale należy pamiętać, że obecnie ceny tego surowca są poniżej kosztów produkcji w Brazylii i trudno oczekiwać, żeby taki stan utrzymał się dłużej.
 
Póki co spadek cen cukru rekompensuje Brazylijczykom do pewnego stopnia zwiększenie o 5 pp. do 25% obowiązkowego progu blendigu dla bioetanolu, który generuje wzmożony popyt na to paliwo w Brazylii – podkreśla FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.
 


Tagi:
źródło: