Cukier jest najtańszy od ponad 3,5 roku, a kakao drożeje

Druga połowa stycznia przyniosła kolejną przecenę giełdowych notowań cukru – informuje FAPA/FAMMU.

Cukier jest najtańszy od ponad 3,5 roku, a kakao drożeje
W Nowym Jorku cukier surowy kosztował 331,3 USD/t. W obrębie ostatniego tygodnia cena zmalała o 1%, przez miesiąc o 8%, a w ujęciu rocznym o 19%. Natomiast cukier biały w Londynie potaniał w ciągu ostatniego tygodnia dynamiczniej, bo o 3% do 404,5 USD/t. W ciągu miesiąca spadek wyniósł zaś 9%, a w przez ostatni rok 17%.
 
Notowania cukru surowego są aktualnie najmniejsze od 3,5 roku, a białego od 4 lat. Ta różnica w poziomie cen wynika z większej przeceny cukru surowego niż białego w pierwszym półroczu 2011 roku. Ostatnie zniżki to w dużej mierze skutek sytuacji technicznej rynku. Za obniżkami przemawia również światowy bilans cukru, który czwarty sezon z rzędu będzie charakteryzować nadwyżka produkcji nad konsumpcją.
 
Zwiększył się też poziom zapasów. Niemniej jednak, cała uwaga skupiona jest na Brazylii i Indiach. W Brazylii jest obecnie dość sucho, co budzi obawy o zbiory trzciny cukrowej. Natomiast w Indiach władze przymierzają się do wsparcia eksportu, co może przełożyć się na wywóz tego surowca na poziomie nawet 4 mln ton, choć dużo będzie zależeć od popytu.
 
Międzynarodowa Organizacja Kakao ICCO skorygował w górę swój szacunek światowego deficytu ziarna do 300 tys. ton w sezonie 2013/2014. To kolejna prognoza, w której zwiększana jest wysokość deficytu. Znaczna część obserwatorów oczekuje zwyżek cen tego ziarna, tym bardziej, że zwłaszcza w krajach rozwiniętych jest na nie ciągły popyt. W Nowym Jorku aktualnie za tonę kakao trzeba zapłacić nieco ponad 2,7 tys. USD, a w Londynie około 1,7 tys. BGP – podkreśla FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.


Tagi:
źródło: