Według zapewnień indyjskich władz, cło na import cukru do Indii zostanie utrzymane na obecnym poziomie. Całkowicie jednak nie wykluczono wprowadzenia podwyżek, gdyż uzależniono je od sytuacji na rynku wewnętrznym.
Już w grudniu 2012 roku planowano wprowadzenie 10% podwyżki cła na sprowadzany do Indii cukier, czego domagali się krajowi producenci. Ich obawy podyktowane były przede wszystkim brakiem opłacalności produkcji krajowej przy niskich kosztach importu tego surowca szczególnie pochodzącego z Pakistanu. Sprowadzenie pakistańskiego cukru to koszt 505 USD/t w porównaniu z 589 USD/t za cukier krajowy.
W sezonie 2012/2013 Indie prawdopodobnie wyprodukują łącznie około 24 mln ton cukru, czyli o blisko 2 mln ton mniej niż w roku ubiegłym. W dalszym ciągu jednak nadwyżka produkcyjna będzie oscylować w granicy 2 mln ton. Natomiast zapasy wyniosą 6,5 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU foto:
sxc.hu