Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w skupie (9.02.2025)
2025-02-21 -
Skup mleka w UE
2025-02-21
Poznaj produkty
-
Akumulatorowe nożyce do żywopłotów
2014-10-03 -
Ema5 z wrotyczem
2014-02-14 -
Zbiornik Tango Oil 5000 monolit
2016-04-14
Ciągle marnujemy za dużo żywności
Francuskie supermarkety obowiązuje zakaz wyrzucania niesprzedanej żywności. Brytyjskie Tesco zobowiązało się do przekazywania nadwyżek jedzenia na cele dobroczynne. Belgia poszła o krok dalej i tamtejszym sieciom handlowym wolno rozdawać także niektóre produkty przeterminowane, ale nadające się do spożycia. A jak polskie supermarkety rozwiązują problem marnowania żywności?
Marnotrawstwo żywności
Tylko w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii na śmietnik trafiło ponad 55 tys. ton żywności ze sklepów Tesco. Aż 30 tys. ton – co stanowi równowartość 70 mln posiłków – nadawało się do zjedzenia. Stąd deklaracja firmy, że do 2017 r. wszystkie jej sklepy w Wielkiej Brytanii będą przekazywały nadwyżki żywności do organizacji charytatywnych.
- W Polsce Tesco jako pierwsza sieć handlowa rozpoczęła w 2013 r. współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności. Do dziś przekazaliśmy ponad 1 600 ton jedzenia, głównie warzyw, owoców i pieczywa. Ta liczba oznacza przeszło 4 mln posiłków dla najbardziej potrzebujących – mówi serwisowi infoWire.pl Wojciech Sokół z Tesco.
We Francji sieci supermarketów, zgodnie z ustawą, niesprzedaną żywność muszą przekazać na cele dobroczynne, kompost lub paszę dla zwierząt. Za nieprzestrzeganie przepisów grozi grzywna 75 tys. euro, a nawet kara pozbawienia wolności do dwóch lat.
- Dobry przykład tego, jak nie marnować jedzenia, daje także Belgia, która umożliwia supermarketom rozdawanie żywności przeterminowanej, wcześniej odpowiednio przechowywanej i przez to przydatnej – zauważa ekspert. Mowa o soli, cukrze, mące, makaronach, ryżu, kawie i herbacie.
