Indeks cen cukru FAO w styczniu wynosił średnio 135,3 punktu, co oznacza wzrost o 1,1 punktu (0,8 procent) w porównaniu z grudniem i 18,5 punktu (15,9 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku.
Cukier to jedyny składnik indeksu cen żywności FAO, który podrożał w skali roku.
Styczniowy wzrost światowych cen cukru wynikał głównie z obaw o prawdopodobny wpływ opadów poniżej średniej w Brazylii na zbiory trzciny cukrowej rozpoczynającej się w kwietniu, w połączeniu z powolnym rozpoczęciem nowego sezonu i niekorzystnymi perspektywami produkcji w Tajlandii i Indiach, dwóch głównych krajów produkujących.
Jednocześnie duże dostawy z niedawno zakończonych zbiorów i niższe zyski ze sprzedaży etanolu w Brazylii, w połączeniu z osłabieniem brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, przyczyniły się do ograniczenia miesięcznego wzrostu światowych cen cukru.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
sxc.hu