W okresie od 30 listopada do 6 grudnia 2015 roku odnotowano spadek większości cen serów w Polsce. Jedynie cena sera Cheddar, Ementaler i Mozzarella wzrosła.
Ceny serów w Polsce
Cena sera Edamskiego
-
cena – 10,60 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,7%
Cena sera Gouda
-
cena – 10,73 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2%
Cena sera Cheddar
-
cena – 11,07 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%
Cena sera Ementaler
-
cena – 13,61 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 10,67 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
Cena sera Mozzarella
-
cena – 12,85 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,7%
Cena sera Feta
-
cena – 9,92 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 17,91 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 8,95 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 6,56 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu