W okresie od 21 grudnia 2015 roku do 3 stycznia 2016 roku odnotowano wzrost większości cen serów w Polsce. Jedynie cena sera Cheddar, Ementaler i Feta zmalała.
Ceny serów w Polsce
Cena sera Edamskiego
-
cena – 11,11 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%
Cena sera Gouda
-
cena – 10,85 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
Cena sera Cheddar
-
cena – 10,93 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,3%
Cena sera Ementaler
-
cena – 13,27 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 10,67 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Cena sera Mozzarella
-
cena – 12,78 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%
Cena sera Feta
-
cena – 9,86 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 18,35 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,3%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 9,01 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 6,53 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl