Ceny serów w Polsce (27.01-02.02.2014)

W dniach od 27 stycznia do 2 lutego 2014 roku odnotowano wzrost cen serów typu: cheddar, mozzarella, feta i pleśniowych w Polsce w ujęciu tygodniowym. Jednocześnie spadły ceny serów: gouda, ementaler, podlaski, zamojski, morski, twarogów i werków wiejskich. Natomiast na stabilnym poziomie pozostały notowania sera edamskiego.

Ceny serów w Polsce (27.01-02.02.2014)
Ceny serów w okresie o 27 stycznia do 2 lutego 2014 roku:
 

a) typu Edamski
  • cena – 16,92 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian
b) typu Gouda
  • cena – 16,78 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%
c) typu Cheddar
  • cena – 15,80 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%
d) typu Ementaler
  • cena – 18,39 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 16,64 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%
f) typu Mozzarella
  • cena – 16,72 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%
g) typu Feta
  • cena – 10,35 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
h) pleśniowe
  • cena – 20,04 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,75 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,7%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,51 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%


Tagi:
źródło: