Ceny serów w Polsce (20-26.01.2014)

W dniach od 20 do 26 stycznia 2014 roku notowano spadek cen serów typu: edamski, cheddar, mozzarella, pleśniowych oraz serków wiejskich w Polsce w ujęciu tygodniowym. Wzrost cen obserwowano natomiast w obrębie serów: gouda, ementaler, podlaski, zamojski, morski, feta i twarogów.

Ceny serów w Polsce (20-26.01.2014)
Ceny serów w okresie o 20 do 26 stycznia 2014 roku:
 
a) typu Edamski
  • cena – 16,93 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%
b) typu Gouda
  • cena – 16,97 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,0%
c) typu Cheddar
  • cena – 15,38 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%
d) typu Ementaler
  • cena – 18,50 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 16,79 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,0%
f) typu Mozzarella
  • cena – 16,47 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,7%
g) typu Feta
  • cena – 10,32 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
h) pleśniowe
  • cena – 19,67 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 7,0%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 10,03 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,57 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%


Tagi:
źródło: