W okresie od 11 do 18 stycznia 2015 roku odnotowano obniżki cen serów w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena sera Gouda, Edamskiego, Ementaler i pleśniowego wzrosła.
Ceny serów w Polsce
Cena sera Edamskiego
-
cena – 11,89 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
Cena sera Gouda
-
cena – 12,22 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%
Cena sera Cheddar
-
cena – 10,91 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,4%
Cena sera Ementaler
-
cena – 14,55 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 11,76 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%
Cena sera Mozzarella
-
cena – 13,74 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,5%
Cena sera Feta
-
cena – 9,98 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 20,42 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,2%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 9,16 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 7,26 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu