Ceny serów w Polsce (02-08.12.2013)

W dniach od 2 do 8 grudnia notowano wzrost cen większości gatunków serów w Polsce w relacji tygodniowe. Spadki obserwowano jedynie w obrębie serów: Cheddar, Ementaler i Feta.

Ceny serów w Polsce (02-08.12.2013)
Ceny serów w okresie od 2 do 8 grudnia 2013 roku:
 
a) typu Edamski
  • cena – 16,80 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,5%
b) typu Gouda
  • cena – 16,82 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%
c) typu Cheddar
  • cena – 14,85 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,0%
d) typu Ementaler
  • cena – 16,97 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 16,78 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%
f) typu Mozzarella
  • cena – 16,74 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,0%
g) typu Feta
  • cena – 10,25 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
h) pleśniowe
  • cena – 21,78 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,7%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,66 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,28 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%


Tagi:
źródło: