W okresie od 1 do 7 grudnia 2014 roku spadły ceny większości gatunków serów w Polsce w relacji tygodniowej. Wzrost odnotowano jedynie w przypadku sera Gouda, Cheddar i serka wiejskiego.
Ceny serów w Polsce
Cena sera Edamskiego
-
cena – 12,52 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%
Cena sera Gouda
-
cena – 12,62 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
Cena sera Cheddar
-
cena – 12,07 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,6%
Cena sera Ementaler
-
cena – 15,36 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,3%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 12,56 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,1%
Cena sera Mozzarella
-
cena – 14,40 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%
Cena sera Feta
-
cena – 10,15 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 19,48 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,4%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 9,20 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,2%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 7,17 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,8%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu