W dniach od 9 do 15 listopada 2015 roku odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena serwatki w proszku i jogurtu naturalnego zmalała.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,49 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 8,22 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%
Ceny zagęszczonego mleka:
-
cena – 6,41 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 2,72 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,73 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,83 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 3,86 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,64 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,4%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,72 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu