W dniach od 1 do 7 lutego 2016 roku odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 12,75 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 7,71 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,1%
Ceny zagęszczonego mleka:
-
cena – 6,15 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 8,5%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 2,34 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,70 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,78 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 3,78 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,64 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,72 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu