W dniach od 4 do 10 stycznia 2016 roku odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena masła, zagęszczonego mleka, mleka w proszku i mleka spożywczego UHT zmalała.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,14 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,8%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 7,76 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%
Ceny zagęszczonego mleka:
-
cena – 5,95 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,7%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 2,57 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,74 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,79 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 3,79 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,68 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,8%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,86 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,3%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu