W dniach od 30 listopada do 6 grudnia 2015 roku odnotowano wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena masła, kefiru i jogurtu naturalnego wzrosła.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,37 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 8,14 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,6%
Ceny zagęszczonego mleka:
-
cena – 6,65 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,1%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 2,68 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,72 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,79 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1 %
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 3,83 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,62 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,78 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
istock