W dniach od 21 do 27 marca 2016 roku odnotowano wzrost ceny większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena zagęszczonego mleka, mleka spożywczego UHT i jogurtu naturalnego zmalała.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 11,86 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,5%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 7,56 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,5 %
Ceny zagęszczonego mleka:
-
cena – 6,12 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,4%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 2,46 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,1%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,69 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,76 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 3,79 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,61 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,75 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu