Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (22.05.2016)

W dniach od 16 do 22 maja 2016 roku odnotowano spadek ceny większości przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena serwatki w proszku, zagęszczonego mleka i jogurtu naturalnego wzrosła. Natomiast ceny mleka spożywczego pasteryzowanego oraz śmietany i śmietanki.

Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (22.05.2016)

Ceny przetworów mleczarskich

 

Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:

  • cena – 10,68 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym –  spadek o 0,8%

Ceny mleka w proszku:

  • cena – 7,07 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%

Ceny zagęszczonego mleka:

  • cena – 6,27 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,4%

Ceny serwatki w proszku:

  • cena – 2,39 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,3%

Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:

  • cena – 1,67 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian

Ceny mleka spożywczego UHT:

  • cena – 1,67 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,9%

Ceny jogurtu naturalnego:

  • cena – 3,86 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%

Ceny kefiru:

  • cena – 2,60 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%

Cena śmietany i śmietanki:

  • cena – 5,67 zł/kg

  • zmiana w ujęciu tygodniowym – bez zmian



Tagi:
źródło: