W dniach od 12 do 18 stycznia 2015 roku odnotowano w większości przypadków wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Spadek zaobserwowano jedynie w obrębie cen masła, mleka zagęszczonego i UHT.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 12,91 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 8,06 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,9%
Ceny mleka zagęszczonego:
-
cena – 5,82 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,2%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 3,40 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,2%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,84 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,91 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,5%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 4,29 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,5%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,85 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 6,10 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
istock