W dniach od 8 do 14 grudnia 2014 roku odnotowano w większości przypadków spadek cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Wzrost zaobserwowano jedynie w obrębie cen masła, mleka w proszku i zagęszczonego.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,95 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 8,84 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,8%
Ceny mleka zagęszczonego:
-
cena – 6,47 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 5,7%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 3,45 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,85 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,92 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 4,10 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,81 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,94 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu