W dniach od 5 do 11 stycznia 2015 roku odnotowano w większości przypadków spadek cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Wzrost zaobserwowano jedynie w obrębie cen serwatki w proszku, kefiru oraz śmietany i śmietanki.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,18 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,1%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 7,76 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
Ceny mleka zagęszczonego:
-
cena – 6,08 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,4%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 3,36 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,84 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,94 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,1%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 4,22 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,7%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,84 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 6,04 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
istock