Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (04-10.03.2013)

W okresie od 4 do 10 marca 2013 roku zaobserwowano wzrost cen mleka zagęszczonego, serwatki w proszku, jogurtu naturalnego, śmietany oraz serów typu: Cheddar, Ementaler, Mozzarella i wiejskiego. W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich odnotowano niewielkie spadki cen.

Ceny przetworów mleczarskich w Polsce (04-10.03.2013)
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody (04-10.03.2013):
  • cena – 13,96 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
Ceny mleka w proszku (04-10.03.2013):
  • cena – 10,95 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,1%
Ceny mleka zagęszczonego (04-10.03.2013):
  • cena – 6,38 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 7,4%
Ceny serwatki w proszku (04-10.03.2013):
  • cena – 3,84 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,3%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego (04-10.03.2013):
  • cena – 17,48 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
Ceny mleka spożywczego UHT (04-10.03.2013):
  • cena – 18,35 zł/100 kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,1%
Ceny jogurtu naturalnego (04-10.03.2013):
  • cena – 3,96 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,1%
Ceny kefiru (04-10.03.2013):
  • cena – 2,66 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
Cena śmietany i śmietanki (04-10.03.2013):
  • cena – 5,67 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
Cena serów (04-10.03.2013):

a) typu Edamski
  • cena – 14,08 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
b) typu Gouda
  • cena – 1,39 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
c) typu Cheddar
  • cena – 14,14 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%
d) typu Ementaler
  • cena – 14,80 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 13,31 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
f) typu Mozzarella
  • cena – 15,00 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,4%
g) typu Feta
  • cena – 9,97 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
h) pleśniowe
  • cena – 2,03 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2,6%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,22 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 6,74 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%

 



Tagi:
źródło: