Według analityków Banku BGŻ obserwowany w sierpniu wzrost był wynikiem zwyżki cen praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich, poza masłem. Sprzyjał temu sezonowy spadek produkcji mleka na półkuli północnej oraz rozpoczęcie sezonu w Oceanii.
Niemniej jednak już wrześniowe dane zebrane przez Fonterrę wskazują, iż sytuacja ta uległa zmianie. Dnia 3 września podczas aukcji zaobserwowano bowiem spadek notowania większości artykułów mleczarskich.
Na początku września średnia cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 5058 USD/t, tj. o 1,7% niższym wobec poprzedniego notowania. Z kolei mleko odtłuszczone potaniało o niecały 1% do 4420 USD/t.
Według Departamentu Rolnictwa USA, jeszcze w czerwcu bieżącego roku produkcja mleka w Nowej Zelandii, będącej czołowym eksporterem przetworów na świecie, oscylowała na bardzo niskim poziomie. Była ona bowiem o 7% niższa w ciągu roku oraz o prawie 4% w relacji dwuletniej. Niemniej jednak, już w ósmym miesiącu sytuacja ta uległa poprawie. Według analityków Banku BGŻ, obecne warunki na pastwiskach oraz dobra kondycja krów, będą sprzyjać wzrostom podaży mleka.
W związku z tym przewiduje się, iż pod koniec bieżącego roku presja na wzrosty cen nieco zelżeje. Eksperci niewykluczającą także ich spadki.