Zaobserwowano dynamiczne spadki cen wszystkich produktów oferowanych na przetargu. Najbardziej dynamiczne spadki związane były z maślanką w proszku o 18,3% oraz kazeiną o 14,2%. Średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych spadła do poziomu 2,787 tys. USD/t, była zatem o 7,12% mniejsza względem poprzedniego przetargu, czyli o 44,7% niższa od odnotowanego na początku lutego rekordu.
Ceny OMP
Ceny OMP, tj. spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych, które sprzedawane było przeciętnie o 9,5% taniej niż na poprzednim przetargu (19 sierpnia), zmalały do 2,6 tys. USD/t, a więc jest to najmniejsza wartość od maja 2012 roku. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono zatem średnio o 664 USD mniej niż przed miesiącem (na przetargu 5 sierpnia 2014 r.). W przypadku tego proszku odnotowano nawet 11,5% obniżki za kontrakty na listopad 2014 r.
Ceny PMP
W tym samym czasie przeciętne ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły stawkę o 4,7% niższą niż na poprzedniej aukcji – 2,673 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na październik 2014 roku płacono nawet o ok. 8,6% mniej niż przed dwoma tygodniami. Pełnotłuste mleko w proszku było sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, różnica ta wynosiła 73 USD/t.
Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano także 5,2% obniżkę cen sera cheddar w relacji miesięcznej. Jego cena zmalała do poziomu 3,275 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 16 września 2014 r.