W dniach od 30 września do 6 października 2013 roku obserwowano kontynuację tendencji wzrostowej cen w obrębie pełnego mleka w proszku, masła konfekcjonowanego oraz sera w Polsce. Jedynie masło w blokach oraz odtłuszczone mleko w proszku potaniało.
Cena masła konfekcjonowanego (30.09-06.10.2013):
-
aktualna cena - 17,41 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym - wzrost o 0,02 zł/kg
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 1%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 24%
Cena masła w blokach (30.09-06.10.2013):
-
aktualna cena – 16,50 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 2%
-
relacja miesięczna – spadek o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 29%
Cena odtłuszczonego mleka w proszku (30.09-06.10.2013):
-
aktualna cena – 13,27 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 1%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 25%
Cena pełnego mleka w proszku (30.09-06.10.2013):
-
aktualna cena – 15,80 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,5%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 2%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 36%
Cena sera Gouda (30.09-06.10.2013):
-
aktualna cena – 15,80 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 2%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 19%
Cena sera Edamskiego (30.09-06.10.2013):
-
aktualna cena – 15,84 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 21%
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu