W dniach od 16 do 22 września 2013 roku obserwowano kontynuację tendencji wzrostowej cen w obrębie masła oraz sera w Polsce. Jedynie mleko w proszku potaniało.
Cena masła konfekcjonowanego (23-29.09.2013):
-
aktualna cena - 17,39 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym - wzrost o 0,4%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 1%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 25%
Cena masła w blokach (23-29.09.2013):
-
aktualna cena – 16,82 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
-
relacja miesięczna – wzrost o 1%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 32%
Cena odtłuszczonego mleka w proszku (23-29.09.2013):
-
aktualna cena – 13,35 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 28%
Cena pełnego mleka w proszku (23-29.09.2013):
-
aktualna cena – 15,12 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 1%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 27%
Cena sera Gouda (23-29.09.2013):
-
aktualna cena – 15,67 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 4%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 19%
Cena sera Edamskiego (23-29.09.2013):
-
aktualna cena – 15,67 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,6%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 5%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 22%
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu