W dniach od 28 października do 3 listopada 2013 roku obserwowano kontynuację tendencji spadkowej cen w obrębie masła i sera Gouda w Polsce. Natomiast mleko w proszku podrożało, a cena sera Edamskiego pozostała bez zmian.
Cena masła konfekcjonowanego (28.10-03.11.2013):
-
aktualna cena – 17,36 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym - spadek o 0,3%
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 0,3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 19%
Cena masła w blokach (28.10-03.11.2013):
-
aktualna cena – 15,95 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 1%
-
relacja miesięczna – spadek o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 24%
Cena odtłuszczonego mleka w proszku (28.10-03.11.2013):
-
aktualna cena – 12,90 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 20%
Cena pełnego mleka w proszku (28.10-03.11.2013):
-
aktualna cena – 15,32 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,02 zł/kg
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 32%
Cena sera Gouda (28.10-03.11.2013):
-
aktualna cena – 16,04 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 1%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 15%
Cena sera Edamskiego (28.10-03.11.2013):
-
aktualna cena – 15,72 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – bez zmian
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 18%
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu