W okresie od 16 do 22 grudnia 2013 roku wzrastały ceny masła konfekcjonowanego, sera i pełnego mleka w proszku w Polsce. Spadek notowań w ciągu tygodnia zaobserwowano jedynie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku i masła w blokach.
Cena masła konfekcjonowanego (16-22.12.2013):
-
aktualna cena – 17,86 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym - wzrost o 0,6%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 2%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 14%
Cena masła w blokach (16-22.12.2013):
-
aktualna cena – 17,58 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 0,5%
-
relacja miesięczna – wzrost o 5%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 29%
Cena odtłuszczonego mleka w proszku (16-22.12.2013):
-
aktualna cena – 13,32 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 0,6%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 4%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 25%
Cena pełnego mleka w proszku (16-22.12.2013):
-
aktualna cena – 15,66 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 25%
Cena sera Gouda (16-22.12.2013):
-
aktualna cena – 17,01 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 3%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 20%
Cena sera Edamskiego (16-22.12.2013):
-
aktualna cena – 17,18 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 7%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 20%
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu