W okresie od 3 do 9 lutego 2014 roku spadły ceny masła i sera w Polsce. Wzrost notowań w ciągu tygodnia zaobserwowano w przypadku mleka w proszku.
Cena masła konfekcjonowanego (03-09.02.2014):
-
aktualna cena – 17,02 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym - spadek o 2,5%
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 4%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 15%
Cena masła w blokach (27.01-02.02.2014):
-
aktualna cena – 15,77 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 3%
-
relacja miesięczna – spadek o 7%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 22%
Cena odtłuszczonego mleka w proszku (03-09.02.2014):
-
aktualna cena – 13,71 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 2%
-
zestawieniu miesięcznym – wzrost o 4%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 26%
Cena pełnego mleka w proszku (03-09.02.2014):
-
aktualna cena – 15,69 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 0,2%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 29%
Cena sera Gouda (03-09.02.2014):
-
aktualna cena – 16,64 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 2%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 18%
Cena sera Edamskiego (03-09.02.2014):
-
aktualna cena – 16,75 zł/kg
-
ujęciu tygodniowym – spadek o 1%
-
zestawieniu miesięcznym – spadek o 2%
-
ujęciu rocznym – wzrost o 18%
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu