Na rynku krajowym w styczniu bieżącego roku, ceny producentów cukru paczkowanego wzrosły.
Cena producentów cukru paczkowanego w styczniu 2023 r. ukształtowała się w granicy 4,75 zł/kg (z VAT), a więc wyższym o 0,1% niż w poprzednim miesiącu. W obrębie miesiąca sprzedano w sumie 22,762 tys. ton, czyli mniej o 16,6%.
Jednocześnie obniżone zapotrzebowanie na cukier ze strony przemysłu spożywczego przełożyło się wzrost cen cukru workowanego. W styczniu 2023 r. cena zbytu producentów cukru workowanego wyniosła 4,07 zł/kg (z VAT), czyli to więcej o 14,8% niż w grudniu ur. Łącznie w ujęciu miesiąca sprzedaż wyniosła 18,761 tys. ton, a więc to spadek o 16,6%.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
sxc.hu