Rosnąca podaż cukru wyhamowała dynamikę cen

Rosnąca podaż cukru wyprodukowanego w kampanii 2015/2016 wyhamowała dynamikę cen zbytu – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Rosnąca podaż cukru wyhamowała dynamikę cen

Ceny cukru

W sierpniu i wrześniu 2015 r. ceny cukru paczkowanego wynosiły 2,14-2,16 zł/kg, gdyż przed rozpoczęciem kampanii zapasy były niewielkie. W listopadzie 2015 r. cena sprzedaży cukru w workach 50 kg wyniosła 2,06 zł/kg i była większa o 1,4% niż przed miesiącem oraz 14% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu cukru paczkowanego zwiększyły się o 0,5% do 2,12 zł/kg i były o 26% wyższe niż przed rokiem. W handlu detalicznym cena wyniosła w listopadzie 2015 r. 2,44 zł/kg i była większa o 0,4% niż przed miesiącem oraz o 18% niż przed rokiem.

Handel cukrem

Według informacji podanych przez eksperta IERiGŻ, w okresie styczeń-październik 2015 r. wywóz cukru wyniósł 444 tys. ton, w tym 237 tys. ton do UE. Spośród unijnych importerów najwięcej dostarczono do: Niemiec - 99 tys. ton, Grecji - 19 tys. t, na Litwę - 20 tys. ton, do Czech, na Węgry i Łotwę - po 16 tys. ton. W krajach UE eksporterzy otrzymywali 472 EUR/t.
 
Spośród krajów trzecich największe ilości cukru wysyłano do Izraela - 48 tys. ton, Kazachstanu - 24 tys. ton i Rosji - 13 tys. ton. Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich były o 21,7% mniejsze i wynosiły 370 EUR/t.
 
Import wyniósł 109 tys. ton cukru, w tym 52 tys. ton z krajów członkowskich UE, a największymi partnerami handlowymi były Niemcy - 8 tys. ton, Dania - 7 tys. ton oraz Francja - 6 tys. ton.
 
Cena  przywozowa wyniosła 495 EUR/t. Cukier do rafinacji sprowadzano tylko w kwietniu z Mozambiku- 25 tys. ton, a w sierpniu 2015 r. z Zimbabwe - 25 tys. ton po 360 EUR/t. obniżka podaży na globalnym rynku powoduje, że w grudniu 2015 r. utrwaliła się zwyżkowa tendencja cen cukru.
 



Tagi:
źródło: