Na rynku krajowym w okresie od października 2019 r. do marca 2020 r., ceny producentów cukru paczkowanego nieprzerwanie się zwiększały.
W kwietniu br. sytuacja cenowa była determinowana głównie ograniczeniami w handlu związanymi z rozwojem epidemii koronawirusa, co skutkowało umiarkowanym spadkiem cen. Cena producentów cukru paczkowanego w kwietniu 2020 r. ukształtowała się w granicy 2,03 zł/kg (z VAT), a więc niższym o 3% niż w poprzednim miesiącu. W porównaniu z cenami sprzed roku cukier w paczkach był o 11% droższy.
Jednocześnie zwiększone zapotrzebowanie na cukier ze strony przemysłu spożywczego w okresie poprzedzającym święta Wielkiej Nocy skutkował dalszą zwyżką cen cukru workowanego. W kwietniu 2020 r. cena zbytu producentów cukru workowanego wyniosła 1,94 zł/kg (z VAT), czyli to więcej o 1% niż w marcu br. oraz o 20% niż w tym samym czasie poprzedniego roku.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu