Na rynku krajowym w marcu bieżącego roku, ceny producentów cukru paczkowanego spadły.
Cena cukru paczkowanego w marcu 2024 r. ukształtowała się w granicy 3,16 zł/kg (z VAT), a więc niższej o 3,5% niż w poprzednim miesiącu. W obrębie miesiąca sprzedano w sumie 31,543 tys. ton, czyli więcej o 34,5%.
Jednocześnie zwiększone zapotrzebowanie na cukier ze strony przemysłu spożywczego przełożyło się spadek cen cukru workowanego. W marcu 2024 r. cena zbytu producentów cukru workowanego wyniosła 3,18 zł/kg (z VAT), czyli to mniej o 5,3% niż w styczniu br. Łącznie w ujęciu miesiąca sprzedaż wyniosła 28,07 tys. ton, a więc to wzrost o 13,4%.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
sxc.hu