W okresie dziesięciu miesięcy br., przy zwyżce cen całej żywności wraz z napojami bezalkoholowymi o 1,7% w ujęciu roku, ceny tłuszczów zwierzęcych zwiększyły się o 15,3%, a tłuszczów roślinnych o 1,1%. W analogicznych okresach masło podrożało o 16,2%, a tłuszcze zwierzęce surowe i topione, czyli słonina i smalec o 3,5%. Tłuszcze zwierzęce podrożały wobec tłuszczów roślinnych, dla których wzrosty cen były dużo mniejsze, ale z wyjątkiem oliwy z oliwek.
Margaryny podrożały w porównywanych okresach o 1,5%, oleje roślinne o 0,3%, a oliwa z oliwek o 3,9%. Zwyżki cen wszystkich rodzajów tłuszczów zwierzęcych były większe, a tłuszczów roślinnych bez oliwy z oliwek mniejsze niż stopa inflacji dla ogółu towarów i usług, która w czasie dziewięciu miesięcy 2018 r. wyniosła 1,7%.