Afrykański cukier zniknie z UE po 2017 r.?

Największy producent cukru w Afryce, koncert ILLOVO Sugar (IS) zmiana swoją strategię rozwoju i zamierza skupić się na ekspansji w krajach afrykańskich przy jednoczesnym wyjściu z rynku UE – podaje FAPA/FAMMU.

Afrykański cukier zniknie z UE po 2017 r.?

Decyzja związana jest ze zniesieniem w październiku 2017 roku kwot produkcyjnych na cukier i izoglukozę w UE.

Według Gavina Dalgleisha, dyrektora generalnego IS, po 2017 roku UE z importera netto stanie się eksporterem netto cukru. Sprzedaż cukru do UE generuje także aktualnie coraz mniejsze zyski, z uwagi na obserwowany od kilkunastu miesięcy spadek cen.

W związku z tym, Dalgleish uważa, że w takiej sytuacji należy szukać innych rynków zbytu, a naturalnym kierunkiem są kraje afrykańskie, które wykazują potencjał wzrostowy spożycia cukru choćby z powodu rosnącej liczby ludności.

Już teraz ILLOVO ma zakłady w Malawi, Zimbabwe, Tanzanii, Suazi i Mozambiku. Zamierza pojawić się w Kenii, Etiopii i Zachodniej Afryce.



Tagi:
źródło: