Indeks cen produktów mlecznych FAO
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w grudniu wynik 133,7 pkt. Oznacza to spadek miesięczny indeksu o 0,9%, ale wciąż poziom wyższy aż o 23,1% w stosunku do grudnia 2020 roku.
Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wygenerował przychód w wysokości 2 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. zwiększyły się przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską.
Cechy serów podpuszczkowych wynikają z szeregu czynników sanitarnych i technologicznych – począwszy od jakości surowca mleczarskiego, a skończywszy na produkcji charakterystycznej dla określonego gatunku sera.
W dniach od 10 do 17 listopada bieżącego roku w Polsce odnotowano wzrost większości cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia. Jedynie cena mleka spożywczego pasteryzowanego zmalała.
W dniach od 10 do 17 listopada bieżącego roku odnotowano spadek cen serów w skali tygodnia.
Z listopadowego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny nabiału rosły nadal w październiku.
W dniach od 4 do 10 listopada bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen mleka w proszku i masła.
W dniach od 27 października do 3 listopada bieżącego roku odnotowano wzrost większości cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Mozzarella zmalała.
W dniach od 3 do 10 listopada bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W Unii Europejskiej na przełomie października i listopada 2024 r. producenci za masło uzyskiwali 7,58 EUR/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem.