Kraje Unii Europejskiej oraz Norwegia zawarły porozumienie poszerzające dwustronną umowę, dotyczącą wymiany handlowej towarami rolnymi.
UE i Norwegia są sygnatariuszami Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym z 1992 r. (EOG), które przewiduje swobodny przepływ towarów, z wyjątkiem produktów rolnych i rybnych. Obecne porozumienie, zawarte po dwóch latach wzajemnych rozmów, przewiduje zniesienie 36 linii taryfowych, w tym dla różnego rodzaju roślin, kukurydzy paszowej, jagód oraz napojów fermentowanych, jak cydr.
Norwegia zaoferuje dodatkowy kontyngent na wołowinę (1,6 tys. ton) oraz mniejsze kontyngenty na mięso z kaczek i kurcząt, wieprzowinę, szynki i kiełbasy. W przypadku towarów mleczarskich, Oslo otworzy dodatkowy kontyngent (1,2 tys. ton) dla serów oraz zwiększy możliwości dostępu do swojego rynku dla roślin ozdobnych, kukurydzy i sałaty. Z kolei Wspólnota odwzajemni się otwarciem dla Norwegii kontyngentu dla 700 ton mięsa z drobiu, jak również kontyngentów dla konserwowanego mięsa i podrobów. Ponadto Unia otworzy dla Norwegii kontyngenty dla suszonej albuminy mleka oraz produktów z serwatki, a także kwiatów ciętych oraz chipsów ziemniaczanych.
Projekt umowy trafi teraz do odpowiednich władz UE i Norwegii w celu kontroli oraz formalnego przyjęcia, przed jego ostatecznym wejściem w życie. Proces zatwierdzania potrwa prawdopodobnie około dwóch lat. Wywóz towarów rolnych z krajów Unii do Norwegii stale wzrasta od dekady. W omawianym okresie jego wartość podwoiła się, osiągając poziom 2,5 mln EUR. Norwegia jest importerem netto towarów rolnych, posiadając dodatni bilans tymi towarami z krajami Unii.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA/Agra Facts nr 30-17, foto:
Gospodarz.pl/MP