Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Beczka typ T 500
2014-01-10 -
Inwertery Solis
2020-04-30 -
Mulczery międzyrzędowe ORSI FLAIL D
2015-03-11 -
WYCINANIE LASEROWE
2016-05-05 -
Karmidło dla indyków
2011-05-18 -
Opryskiwacz NAPA
2011-07-05
2016-04-22
| Autor: redakcja1
Stewia jako słodzik w musztardzie
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/441 (L 78/47) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w musztardzie.
Stewia jako słodzik w musztardzie
Jak wynika z analizy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, że użycie stewiolu w maksymalnej wysokości 120 mg na kilogram musztardy doprowadziłoby przy przecietnym spożyciu musztardy do zwiększenia konsumpcji E 960 o 0,0-0,133% dziennej dawki, tj. 4 mg/kg masy ciała/dzień, a przy dużym spożyciu wzrost wyniósłby 0,0-1,143%. Uznano to za nieistotny wzrost i postanowiono dopuścić do użycia E 960 w postaci słodzika musztardy w maksymalnej wysokości 120 mg/kg. Tym samym, jak podaje FAPA/FAMMU, również odpowiednio zmienił się załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE foto:
freeimages.com