Stewia jako słodzik w musztardzie

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/441 (L 78/47) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w musztardzie.

Stewia jako słodzik w musztardzie

Stewia jako słodzik w musztardzie

Jak wynika z analizy Europejskiego UrzÄ™du ds. BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci, że użycie stewiolu w maksymalnej wysokoÅ›ci 120 mg na kilogram musztardy doprowadziÅ‚oby przy przecietnym spożyciu musztardy do zwiÄ™kszenia konsumpcji E 960 o 0,0-0,133% dziennej dawki, tj. 4 mg/kg masy ciaÅ‚a/dzieÅ„, a przy dużym spożyciu wzrost wyniósÅ‚by 0,0-1,143%. Uznano to za nieistotny wzrost i postanowiono dopuÅ›cić do użycia E 960 w postaci sÅ‚odzika musztardy w maksymalnej wysokoÅ›ci 120 mg/kg. Tym samym, jak podaje FAPA/FAMMU, również odpowiednio zmieniÅ‚ siÄ™ zaÅ‚Ä…cznik II do rozporzÄ…dzenia (WE) nr 1333/2008.



Tagi:
źródło: