Ustawa została uchwalona przez Sejm 10 czerwca 2016 r. Jej projekt został przygotowany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem znowelizowanej ustawy jest poprawa funkcjonowania i zwiększenie przejrzystości systemu ochrony i rejestracji oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych. Chodzi o skuteczniejszą ochronę spożywczych produktów regionalnych. Efektem nowych regulacji prawnych będzie wzmocnienie systemu kontroli i nadzoru nad prawidłowym stosowaniem jako: chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne i gwarantowane tradycyjne specjalności.
W ustawie znalazły się przepisy wynikające z nowych unijnych regulacji w tym zakresie, m.in. rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. Wprowadzono także zmiany, które wynikają z dotychczasowej praktyki stosowania nazw produktów zarejestrowanych w unijnym rejestrze.
Ustawa zmienia też procedurę składania wniosków o rejestrację chronionych nazw, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Skraca terminy rozpatrywania wniosków o rejestrację.
Wdrożenie przepisów nowej ustawy zapewni konsumentom łatwiejszy dostęp do informacji o producentach i produktach.
Unijne oznaczenia posiada w naszym kraju 38 produktów. Pierwsze polskie produkty które zostały zapisane w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych rejestrach w 2007 r. to: bryndza podhalańska i oscypek. Ostatnie, zapisane w tym rejestrze, w czerwcu br. to krupnioki śląskie.
Uzyskanie takiego oznaczenia gwarantuje, że produkt jest wytwarzany zgodnie z recepturą stosowaną od kilkudziesięciu lat w regionie.
Nowe rozwiązania będą obowiązywać po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.