Trzeba sobie bezwzględnie uzmysłowić, że za stosowanie środków ochrony roślin niezgodnie z przepisami prawa grozić może kara grzywny. Co należy zatem zrobić, aby jej uniknąć?
Za Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomnieć należy, że stosując środki ochrony roślin winniśmy bezwzględnie:
-
nie stwarzać zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt (pszczół!) oraz dla środowiska;
-
skutecznie zapobiegać przenoszeniu się preparatów na obszary i obiekty niebędące celem zabiegu.
Podzielić należy opinię, że przyszło nam żyć w czasach w których nie da się osiągnąć satysfakcjonujących nas plonów bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Musimy mieć jednak świadomość, że chemiczna ochrona roślin jest tylko jedną z wielu metod stosowanych w ochronie roślin. Metoda chemiczna ma swoje poważne mankamenty, chociaż ma też i dobre strony (charakterystyka wg Polskiego i Europejskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin).
-
(+) Pozytywy chemicznej ochrony roślin:
-
umożliwia ograniczenie strat w produkcji żywności niezbędnej dla rosnącej populacji ludności,
-
daje korzyści zdrowotne dzięki poprawie jakości przechowywanej żywności,
-
powoduje ograniczenie strat plonów,
-
nowe środki ochrony roślin – selektywnie stosowane w niewielkich dawkach (dzielonych) szybko ulegają biodegradacji.
-
(-) Negatywne strony tej metody:
-
powoduje powstanie odpornych biotypów wielu agrofagów,
-
sprzyja wyniszczeniu organizmów pożytecznych (drapieżniki i pasożyty szkodników),
-
powoduje zatrucie organizmów wodnych i innych (zachwianie równowagi w ekosystemie),
-
wpływa na kompensację chwastów (na miejsce zniszczonych pojawiają się bardziej odporne),
-
pestycydy długotrwale zalegają w glebie i w wodzie,
-
następuje biokumulacja w łańcuchu pokarmowym,
-
zauważane są pozostałości pestycydów w plonie chronionych roślin,
-
nowe preparaty to wyższe ich ceny.
Należy bezwzględnie pamiętać, że wiodącą rolę w ochronie roślin musi zawsze odgrywać Integrowana Ochrona Roślin. Pozwala ona bowiem ograniczyć stosowanie chemicznych środków ochrony roślin do niezbędnego minimum i w ten sposób ograniczyć presję na środowisko naturalne. Metoda ta, jak żadna inna, chroni przy tym bioróżnorodność środowiska rolniczego.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/WIR/M. Krotoszyński foto:
Gospodarz.pl