Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 3,2 M
2013-12-29 -
AGREGAT UPRAWOWO SIEWNY TYP-AUS1 Agro-Lift
2020-05-21 -
Chwytak do balotów BG2000
2015-07-02 -
YARA N-SENSOR
2011-01-20 -
Zaczepy Pickuphitch Wkłady K80 Scharmueller
2020-05-29 -
Opryskiwacz MAMUT
2011-07-05
Nowe warunki eksportu mięsa końskiego do Japonii
W dniu 14 stycznia 2016 r. władze japońskie poinformowały o ostatecznej akceptacji nowych warunków eksportu koniny na rynek japoński.
Jak wskazuje Główny Inspektorat Weterynarii, nowe wymagania zostały określone w poniższych dokumentach:
- świadectwie zdrowia dla mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego eksportowanych z Polski do Japonii,
- wymogach w zakresie zdrowia zwierząt dla koniny itp., przeznaczonej do eksportu z Polski do Japonii.
Uzgodnienie ww. dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje ww. dokumentów rozpoczęto w 2013 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 2005 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa końskiego na rynek japoński.
Dodatkowo, Główny Lekarz Weterynarii prowadzi rozmowy ze stroną japońską w celu umożliwienia eksportu żywych koni z Polski do Japonii. W ostatnim czasie kwestia ta była omawiana w trakcie trwających targów „Zielony Tydzień” podczas polsko-japońskiego spotkania na szczeblu wiceministrów rolnictwa w dniu 15 stycznia br. w Berlinie, w którym uczestniczyli również przedstawiciele GIW.
