KE redukuje stawki celne na wybrane produkty

Pod koniec grudnia 2013 roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1387/2013 zawieszające cła autonomiczne wspólnej taryfy celnej na niektóre produkty rolne i przemysłowe – podaje FAMMU/FAPA.

KE redukuje stawki celne na wybrane produkty
Decyzja taka została podjęta ze względu na to, iż unijna produkcja wyżej wspomnianych produktów jest aktualnie niewystarczająca lub w ogóle nie istnieje, co powoduje brak możliwości w wystarczającym stopniu zaspokojenia unijnego popytu na owe towary.
 
Tym samym Unia od dnia 1 stycznia 2014 roku zdecydowała się na częściowe lub całkowite zawieszenie ceł autonomicznych wspólnej taryfy celnej na wspomniane produkty. Redukcja stawek celnych w wysokości 0% będzie dotyczyła w przypadku rynku owoców i warzyw między innymi:
  • mrożonego zielonego grochu,
  • wybranych grzybów mrożonych, suszonych lub tymczasowo zakonserwowanych z wyłączenie pieczarek,
  • daktyli świeżych lub suszonych,
  • żurawiny świeżej lub częściowo przetworzonej,
  • mrożonych ananasów,
  • pędów bambusa,
  • wybranych przecierów owocowych (w tym z aceroli, bananów, mango czy papai),
  • soku ananasowego,
  • soku żurawinowego,
  • soku z aceroli i acai.


Tagi:
źródło: