Pod koniec grudnia 2013 roku Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 1387/2013 zawieszające cła autonomiczne wspólnej taryfy celnej na niektóre produkty rolne i przemysłowe – podaje FAMMU/FAPA.
Decyzja taka została podjęta ze względu na to, iż unijna produkcja wyżej wspomnianych produktów jest aktualnie niewystarczająca lub w ogóle nie istnieje, co powoduje brak możliwości w wystarczającym stopniu zaspokojenia unijnego popytu na owe towary.
Tym samym Unia od dnia 1 stycznia 2014 roku zdecydowała się na częściowe lub całkowite zawieszenie ceł autonomicznych wspólnej taryfy celnej na wspomniane produkty. Redukcja stawek celnych w wysokości 0% będzie dotyczyła w przypadku rynku owoców i warzyw między innymi:
-
mrożonego zielonego grochu,
-
wybranych grzybów mrożonych, suszonych lub tymczasowo zakonserwowanych z wyłączenie pieczarek,
-
daktyli świeżych lub suszonych,
-
żurawiny świeżej lub częściowo przetworzonej,
-
mrożonych ananasów,
-
pędów bambusa,
-
wybranych przecierów owocowych (w tym z aceroli, bananów, mango czy papai),
-
soku ananasowego,
-
soku żurawinowego,
-
soku z aceroli i acai.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu