Komisarz UE ds. ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis oświadczył, że Komisja Europejska w najbliższym czasie nie zaproponuje jeszcze przywrócenia używania mączek mięsno-kostnych w paszach dla zwierząt.
W ocenie FAMMU/FAPA, Komisja chce poczekać na wyniki badań prowadzonych aktualnie przez unijne laboratorium referencyjne. Badania odnoszą się do weryfikacji metod kontroli w celu identyfikacji mączek mięsno-kostnych pochodzących od nieprzeżuwaczy w paszach dla zwierząt. Ostateczne wyniki badań prawdopodobnie będą w drugiej połowie 2016 r.
Wcześniej nie przewiduje się rozpoczęcia rozmów z państwami członkowskimi w celu uzgodnienia zmian w przepisach dotyczących dodawania mączek mięsno-kostnych do pasz dla drobiu i trzody chlewnej.
Mączki mięsno-kostne są dobrym źródłem białka dla tych gatunków zwierząt, a przywrócenie ich do składu mieszanek paszowych mogłoby pozwolić na mniejsze uzależnienie UE od przywozu śruty sojowej z krajów trzecich. Muszą być zastosowane jednak właściwe metody kontroli w celu zagwarantowania zdrowia ludzi i zwierząt.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. World Poultry z dn. 20.05.16 foto:
Gospodarz.pl/DK