W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej kawy (w tym głównie kawy palonej mielonej oraz kawy rozpuszczalnej). Objęto nią 35 podmiotów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 31 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 26 partiach. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 65 partii, z czego w 12 stwierdzono nieprawidłowości (18,5%). Dotyczyły one m.in.:
-
braku nazwy zwyczajowej produktu (tj. określenia „kawa”);
-
braku w nazwie opisowej informacji wskazujących na szczególne przetworzenie (tj. „palona” i „mielona”);
-
zastosowanie nazwy produktu oraz oznakowania wskazującego na włoskie pochodzenie wyrobu, podczas gdy kawa wyprodukowana została w Polsce z surowca pochodzącego z Wietnamu i Brazylii;
-
niewłaściwego podawania informacji o dacie minimalnej trwałości;
-
braku obowiązkowych informacji w języku polskim;
-
nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki, stosowanie niezrozumiałych skrótów).
źródło: Gospodarz.pl/IJHAR-S foto:
Gospodarz.pl/MP