Eksport drobiu i wieprzowiny do Chin

W dniu 20 czerwca br. w gmachu ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się spotkanie Ministra Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Zhi Shupinga z polskim Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofem Jurgielem.

Eksport drobiu i wieprzowiny do Chin

–  Liczymy, że w niedalekiej przyszłości wzrośnie eksport polskich produktów rolno-spożywczych na rynek chiński. Nasi partnerzy wiedzą, że nasz przemysł przetwórczy jest jednym z najnowocześniejszych w Europie, zwłaszcza w sektorze mleka i mięsa. Mamy też duże możliwości w rozwoju współpracy naukowo-technicznej w dziedzinie rolnictwa 
– powiedział po zakończeniu  rozmów minister Krzysztof Jurgiel.

 

Chiny są dla Polski bardzo ważnym partnerem gospodarczym. Prowadzimy kilka kampanii promocyjnych na tym rynku, m.in. w zakresie jabłek, produktów mleczarskich i produktów mięsnych. Podczas targów SIAL China w Szanghaju Polska pełniła rolę gościa honorowego, a w listopadzie br. będziemy krajem partnerskim podczas targów ANUFOOD w Pekinie.
 

Wartość eksportu polskich artykułów rolno-spożywczych do Chin w 2015 roku wyniosła 127 mln euro. Eksportowaliśmy głównie serwatkę, mięso i jadalne podroby z drobiu, czekoladę i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, syropy cukrowe,  mleko i śmietanę, zagęszczone i niezagęszczone oraz wyroby cukiernicze.



Tagi:
źródło: