Czy sprzedaż bezpośrednia obejmie mięso?

Po szerokich dyskusjach zarówno w sejmowej komisji rolnictwa jak i powołanej specjalnej podkomisji kończą się prace w ministerstwie rolnictwa, dotyczące rozszerzenia listy produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

Czy sprzedaż bezpośrednia obejmie mięso?

KRIR przesłał do MRiRW uwagi do resortowych propozycji nowelizacji rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

Mając na względzie oczekiwania konsumentów, którzy chętnie zaopatrywaliby się w świeże mięso bezpośrednio u rolników jak również zwiększenie dochodów rolników KRIR wystąpił do Ministra Rolnictwa o uzyskania zgody Komisji Europejskiej na możliwość sprzedaży przez rolników mięsa ze zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach i poddanych ubojowi w rzeźni.

Obecnie Krajowa Rada Izb Rolniczych oczekuje na obiecywany przez resort zdrowia, w takcie prac sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, projekt nowelizacji rozporządzenia  Ministra Zdrowia w sprawie dostaw bezpośrednich srodków spożywczych.



Tagi:
źródło: