Według projektu ustawy dotyczącego produkcji wina, które będzie produkowane tylko z winogron ma na celu ochronę konsumentów przed wszelkimi podróbkami.
Do tej pory można było zakupić ser produkowany z mleka w proszku i tłuszczu palmowego, podrobiony alkohol czy kiełbasę, którego składniki nie były znane. Aby uchronić klientów przed tego typu oszustami władze Bułgarii wprowadziły już odpowiednie regulacje w postaci ustawy o kiełbasie z mięsa czy serze z mleka.
Niestety walka z oszustami jest wyjątkowo trudna, gdyż w tym kraju dozwolona jest domowa produkcja, ale jeżeli zostanie uiszczona odpowiednia akcyza. Tak wytwarzany alkohol jest sprzedawany przede wszystkim na prowincjach.
W związku z tym, za pomocą ustawy określone zostaną parametry alkoholu. Tak więc tradycyjna rakija w Bułgarii musi zawierać przynajmniej 40 procent alkoholu etylowego, a anyżówka, czyli mastika – 47 procent alkoholu etylowego.
źródło: Gospodarz.pl/rp.pl Foto: sxc.hu