Ponad 3% wzrost produkcji zwierzęcej wynikał z wyższej produkcji żywca rzeźnego ogółem (w wbc) – o 5,1%, na który złożył się wzrost produkcji żywca drobiowego (o 6,4%), wieprzowego (o 1,9%), wołowego łącznie z cielęcym (o 10,9%) oraz mleka (o 2,0%) i jaj kurzych (o 2,1%). Od 2000 r. notowany jest stopniowy wzrost udziału towarowej produkcji rolniczej w produkcji globalnej, przy czym od 2009 r. udział ten stanowił ponad 70%.
W 2014 r., przy wysokiej podaży produktów rolnych i występujących trudnościach związanych ze znalezieniem rynków zbytu na wieprzowinę, produkty mleczarskie oraz owoce i warzywa, zarówno w rolnictwie ogółem, jak i w gospodarstwach indywidualnych odnotowano zahamowanie utrzymującej się od dłuższego czasu tendencji wzrostowej udziału produkcji towarowej w produkcji globalnej. Z uwagi na dominującą presję podaży surowców na europejskich i światowych rynkach rolnych i związane z tym trudności ze zbytem produktów rolnych, w 2015 r. zintensyfikowane zostały działania mające na celu dywersyfikację kierunków wywozu towarów rolno-spożywczych.
Udział towarowej produkcji w produkcji światowej w 2015 r. był jak dotychczas najwyższy i wynosił ogółem 75,8%, w tym w gospodarstwach indywidualnych – 73,9%. W porównaniu z rokiem poprzednim, w 2015 r. w produkcji towarowej udział skupu i produktów rolnych sprzedanych w obrocie targowiskowym zasadniczo pozostał niezmienny i wynosił odpowiednio 77,5% względem 77% w 2014 r. i 20% taki sam jak przed rokiem. W gospodarstwach indywidualnych zaobserwowano w produkcji towarowej zwyżkę udziału skupu o 0,7 pkt. proc. i sprzedaży na targowiskach o 0,4 pkt. proc.
W 2015 r. w strukturze towarowej produkcji rolniczej udział produkcji roślinnej zwiększył się w odniesieniu do roku poprzedniego o 0,8 pkt. proc., głównie z powodu wzrostu udziału towarowej produkcji zbóż o 1,6 pkt. proc., warzyw o 1,3 pkt. proc., owoców o 1,1 pkt. proc. i ziemniaków o 0,8 pkt. proc. Zmalał udział towarowej produkcji zwierzęcej w towarowej produkcji łącznie.
Zadecydował o tym spadek udziału towarowej produkcji mleka o 2,5 pkt. proc. oraz znacznie niższa zniżka udziału żywca wieprzowego o 0,4 pkt. proc. i jaj kurzych o 0,2 pkt. proc.