Nie zmieniły się też prognozy zbiorów soi w sezonie 2019/20, ale wzrosły oczekiwane zapasy końcowe (mniejsza konsumpcja i większe zapasy z poprzedniego sezonu).
Skrót najnowszych prognoz IGC:
Prognozy dotyczące światowej produkcji zbóż ogółem (pszenicy i gruboziarnistych) na sezon 2019/20 są podwyższone o 5 mln tm (miesiąc do miesiąca) do 2,162 mld ton, głównie z powodu kukurydzy. Perspektywy dla kukurydzy w USA zostały podniesione o 3 mln t do 345 mln (366 mln w zeszłym roku).
Biorąc pod uwagę wcześniejsze dane z UE i Ukrainy, szacuje się, że globalny wynik produkcji jęczmienia jest rekordowy.
Globalna konsumpcja zbóż została podniesiona o 4 mln ton, do rekordowych 2,188 mld ton ton (o 26 mln ton przewyższa produkcję).
Zmiany w bilansie kukurydzy i jęczmienia zwiększają około 2 mln ton prognozowane zapasy (m/m). Mimo to będzie to trzeci sezon z rzędu z kurczącymi się zapasami zbóż (liczone razem).
Przewiduje się, że światowa powierzchnia pszenicy pod zbiory 2020/21 wzrośnie o 1% r/r, do 218 mln ha. Deszczowa pogoda zakłóciła jesienne prace terenowe w niektórych częściach UE, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Francji. Z powodu suchości ostatnio zasiane rośliny na Ukrainie są słabo rozwinięte przed zimą, odnotowano też znaczny spadek powierzchni. Natomiast areał pszenicy w Rosji ma się zwiększyć.
Siew w USA był praktycznie kompletny, a obsiany obszar powinien pozostać blisko historycznych minimów.
Prognozy IGC dotyczące światowej produkcji soi w sezonie 2019/20 są na poziomie 341 mln t (bez zmian m/m), ale są niższe o 5% r/r. Jest to konsekwencją mniejszych zbiorów w USA. Konsumpcja soi minimalnie spadła w porównaniu z poprzednią prognozą, przy jednoczesnym podniesieniu o 3 mln ton zapasów początkowych. Mimo korekty w górę oczekiwanych zapasów końcowych (+3 mln ton, do 35 mln ton), będą one o 1/3 niższe od rekordowych zapasów z ubiegłego sezonu. Jest to konsekwencja gwałtownego spadku zapasów (ciągle dużych) Stanach Zjednoczonych.