| Autor: redakcja1

Spadek światowego indeksu cen przez zboża i oleje

W sierpniu 2013 roku wskaźnik cen żywności FAO, obniżył się do 201,8 punktów, co oznacza 1,9% mniej niż miesiąc wcześniej oraz 5,1% zniżkę wobec zeszłego roku – informuje FAMMU/FAPA.

Spadek światowego indeksu cen przez zboża i oleje
Ostatni spadek wynika z obniżki cen olejów oraz zbóż. Sierpniowa zniżka jest już czwartą z rzędu oraz jest to najniższy poziom indeksu od czerwca 2012 roku.
 
Natomiast wskaźnik cen żywności FAO dla olejów i tłuszczów uległ zmniejszeniu trzeci miesiąc z kolei i w sierpniu w stosunku lipca tego roku spadł o 5,7% do 185,5 punktów, a w odniesieniu do analogicznego okresu rok wcześniej był mniejszy o 18%.
 
Największy wpływ na ten wskaźnik miała obniżka cen oleju palmowego, a to za sprawą dużych jego zapasów w Azji Południowo-Wschodniej. Równolegle spadały ceny oleju sojowego, co wynikało m.in. z wysokiej jego podaży z Argentyny. Jednakże po pogorszeniu perspektyw dla zbiorów soi w USA w bieżącym roku ponownie zaczęły rosnąć. Perspektywy wzrostu światowej podaży olejów roślinnych w sezonie 2013/2014 powinny zmierzać w kierunku redukcji ich cen.


Tagi:
źródło: